forum.stefanc.net Last active: Never
Not logged in [Login - Register]
Go To Bottom

Printable Version | Subscribe | Add to Favourites  
Author: Subject: Didaktika
mojca
Newbie
*

Registered: 10-6-2009
Member Is Offline

[*] posted on 10-6-2009 at 10:26
Didaktika

Rabila bi kakšen nasvet glede esejskega vprašanja pri izpitu.
Ker je le to vredno največ točk in ker bi rada dobila boljšo oceno, me zanima kako naj bo odgovor sestavljen, ali je dovolj da povzemam avtorja in ali lahko napišen še svoje mnenje (npr. v zakljčku).
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
DamijanStefanc
Super Administrator

Registered: 23-5-2007
Member Is Offline

[*] posted on 11-6-2009 at 16:15

Mojca, to je odvisno od posameznega esejskega vprašanja. Če vas sprašuje po argumentaciji, ki jo je v nekem svojem besedilu (iz obvezne literature) razvijal posamezen avtor, potem se pričakuje, da boste njegove/njene argumente in izpeljave ustrezno povzeli, predstavili in razložili, s čimer boste pokazali, da ste literaturo, po kateri sprašuje vprašanje, ne le prebrali, ampak tudi dovolj natančno - preštudirali.
Če pa vprašanje sprašuje po splošnih teoretskih predpostavkah, pojavih, problemih ipd. - ki so lahko predmet obravnave v različnih besedilih različnih avtorjev - potem se pričakuje, da boste pokazali znanje o posameznem problemu do tolikšne mere, kolikor o tem vprašanju/problemu govori obvezna študijska literatura IN kolikor smo o tem povedali na predavanjih.
Vaše osebno mnenje o vprašanju, ki ga obravnavate, seveda lahko napišete - če imate čas in če ostane na izpitni poli kaj prostora - ampak to ne more biti predmet ocene. Enostavno se mi ne zdi pravično, da bi bilo vaše mnenje/stališče o posameznih didaktičnih vprašanjih predmet ocenjevanja. Pomembno je, da izkažete znanje iz študijske snovi (literature, predavanj) - in če to znanje imate in ga znate tudi ustrezno predstaviti v esejskem odgovoru, potem je to za oceno dovolj. Da pa imate lahko študentje različna stališča o posameznih vprašanjih, pa je seveda vaša stvar - in nefer bi bilo, da npr. tista vaša stališča, ki so pogodu ocenjevalcu, ta visoko oceni, tista stališča, ki so mu npr. tuja, pa oceni z nižjo oceno.

View User's Profile View All Posts By User U2U Member

Go To Top